понеделник, 18 април 2016 г.

Бобена чорба със суджук

   Имало едно време ... една добра баба, която готвела за внуците си най-вкусната бобена чорбичка на печката с дърва! И за да е още по-вкусна и ароматна, добавяла малко нарязан суджук от килерчето. Но, (винаги има едно но!) ... тъй като внуците били много капризни и не обичали никакви подправки и зелении в чорбичката, баба я готвела "чиста" и все пак мноого, много вкусна! А рецептата? Ето я:


Продукти:
2ч.ч. Български боб "Имало едно време..." на Крина
2 глави лук
1 морков
клонче пресен джоджен
половин петала суджук
1с.л. сладък червен пипер
олио
сол



   Залейте боба от вечерта със студена вода, колкото да го покрие. Нека престои поне 8-10 часа. На сутринта го измийте, залейте го отново с вода и сложете тенджерата на огъня. След като кипне, оберете пяната с решетеста лъжица и изхвърлете първата вода. Налейте нова и сложете тенджерата отново на котлона. Добавете цели, не нарязани глава лук и морков, клонче пресен джоджен и 2-3с.л. олио. След завиране, намалете огъня на минимум и оставете боба да къкри под капак до омекване.
   В тиган запържете другата глава лук, нарязана на много дребно, докато омекне и леко се карамелизира. Отстранете от огъня и добавете червения пипер, разбъркайте.
   От тенджерата със сварения боб извадете главата лук, моркова и клончето джоджен(нали помните - внуците не обичат зеленчуци и подправки в чорбата :) и добавете запръжката. Посолете чорбичката на вкус и сложете нарязания суджук. За да добие плътност, с дървена лъжица или черпак размачкайте част от бобените зърна. Доварете чорбата още 15-20мин. и сервирайте с люта чушчица или смачкана глава каба лук.
   Добър апетит!


Няма коментари: