вторник, 26 август 2014 г.

Тулумбички

   Рецепта споделена от Валентина Хинкова в кулинарната група "НАШИТЕ ВКУСОТИЙКИ" във Фейсбук! Много сполучлива!

Продукти:
1ч.ч. вода
60г краве масло
2с.л. олио
щипка сол
щипка лимонтузу
1ч.ч. брашно
4 яйца
сироп:
1 1/2ч.ч. захар
1 1/2ч.ч. вода
есенция ванилия
лимонов сок

   Първо се приготвя сиропът - кипва се водата със захарта и се оставя да поври 10 мин. Аз добавих във водата няколко лентички портокалова кора(отрязани с картофобелачката от портокала, само от най-горния, оранжев слой) и половин лимон. След сваляне от огъня се добавя есенцията. Сиропът се оставя да се охлади напълно, изваждат се коричките и лимона.
   В касерола се смесват 1ч.ч. вода, маслото, олиото, солта и лимонтузуто. Когато сместа заври се добавя наведнъж брашното и се бърка с дървена лопатка, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отстранява се и се оставя леко да изстине. Аз го прехвърлям в купа. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко се бърка енергично, докато напълно се усвои. Тестото става гладко, лъскаво и много пластично. Поставя се в шприц със звездовиден накрайник.
   Тулумбичките се пържат в голямо количество мазнина на не много силен огън. Шприцоват се директно в загрятата мазнина и се пържат до тъмно златисто. Изваждат се с решетеста лъжица и се поставят в охладения сироп да се напоят. Когато се изпържи следващата доза тулумбички, първите се вадят и се нареждат на поднос, а в сиропа се потапят новоизпържените. Така се процедира с цялото количество тесто. Ако ви остане сироп го полейте върху наредените в подноса тулумбички. Оставете ги да отлежат и да поемат добре цялата сладост. А после им се насладете в добра компания!
   Да ви е сладко!


1 коментар:

gabrielatsulin каза...

Веси, много вкусно изглеждат!
Взимам си една за кафето.
Поздрави!