вторник, 15 април 2014 г.

Шоколадови яйца с плодов мус

   Нежен шоколадов десерт, подходящ за празничната Великденска трапеза! Мусът може да се приготви с различни плодове - ягоди, малини, череши, вишни, боровинки, пресни или замразени, според вашия вкус и предпочитания. Формичките за яйцата - откакто си харесах тази идея за десерта се оглеждах по магазините за такива, но все не намирах и ..... О! Изненадааа .... неочакван предпразничен подарък от магазини Лидл и между всички вкусотийки и полезни нещица за трапезата, които съдържаше - точно такава силиконова формичка Яйца! Благодаря Лидл, изпълнявате тайни желания!


   И така - рецептата:

продукти:
200г шоколад(аз използвах бял)
200г плодове по избор(малини и арония)
3с.л. захар
10г желатин
200мл течна подсладена сметана
1 ампула есенция ром или ванилия


   Първо се приготвят шоколадовите черупки. Половината шоколад, начупен или нарязан на дребно, се разтопява на водна баня. След като е напълно втечнен и разбъркан, съда се дръпва от огъня и се добавя останалия шоколад, също начупен или нарязан. Оставя се за секунди да се стопли, след което се разбърква с тел, докато всички парченца се разтопят и сместа се хомогенизира. Оставя се леко да се охлади. Силиконът се намазнява съвсем леко, за да се извадят по-лесно готовите черупки. С помощта на лъжичка или четка се намазват дебело формичките. Ако нямате такива формички за яйца, използвайте силиконови за мъфини - ще се получат чашки, които ще напълните с мус и може да поднесете украсени с плодчета. Намазаните формички приберете в хладилник да стегнат.
    Плодовете се посипват със захар и се сваряват за 10мин. Оставят се да се охладят напълно и се пасират. Желатинът се залива с 50-60мл студена вода и след като набухне се разтопява на водна баня или в микровълнова. Сметаната(добре охладена) се разбива на сняг. Добавят се плодовете и желатина и накрая есенцията. Мусът се прехвърля в пош.
   Шоколадовите черупки се изваждат внимателно от формите и се слепват по две. Най-лесно слепването става като едната половинка се постави, обърната надолу за секунди върху съвсем леко нагрята суха повърхност - тавичка или чиния - краищата и' омекват и веднага се слепват две по две. Трябва да се работи бързо и по възможност с ръкавици, защото от топлината на пръстите шоколадът се размеква и деформира. Предварително се отчупват връхчетата на яйцата, за да се напълнят през отвора с мус. Готовите шоколадови яйца се поставят в чашки, напълват се с мус и се прибират в хладилник до сервирането. Останалият мус, който не се е събрал в черупките, се шприцова в чаши и се украсява с начупен шоколад и плодчета!
   Да ви е сладичко!



       Източник на идеята!

2 коментара:

Lenibbb каза...

много хубава идейка и аз имам същата форма и ще ги направя,искам само да попитам от тези продукти колко яйца излизат

Иглика каза...

Страхотен подарък и употреба!
С пожелания за светли празници!