неделя, 7 октомври 2012 г.

Пипер в марината

   Есенна салатка,която се приготвя много лесно и е толкова вкусна.Всъщност всичко с червен пипер си е вкусно,но тук го няма предварителното печене,задушаване,
белене...Може да се използват и по-криви чушки или камби.
Бързо и лесно!

Продукти:
1кг месест червен пипер
4-5скилидки чесън
олио
оцет
балсамов оцет
зехтин


  Фурната се загрява на 200С.
  Пипера се почиства и нарязва по дължина на ивици 1,5-2см.Изсипва се в тавичка,посолява се на вкус и се полива с малко олио.Разбърква се да се омазни добре от всички страни.Запича се около 30мин. докато кожичката му леко се набръчка и тук там започне леко да загаря,но остава все още хрупкав.Един път по време на печенето се разбърква - ивичките,които са отдолу се обръщат отгоре ,за да се запекат и те.
   След като се извади от фурната се прехвърля в купа.Чесънът се нарязва или пресова и се добавя при пипера.В тавичката в която се е пекъл пипера остава на дъното сосче.Към него се добавят 1-2с.л. оцет или балсамико и 3-4с.л.зехтин.Разбърква се леко с вилица и се залива пипера.Оставя се да изстине и вече може да се хапва.Но още по-вкусен става,ако се остави да престои няколко часа,като периодично се разбърква внимателно.
  Сервирате и се наслаждавате!
   А какво става със сосчето,което остава след като пипера е изяден?В него се виждат парченца чесън,а пипера си е пуснал великолепен аромат  -  вземате залък топла питка или пърленка и ......... ами няма да ви занимавам повече с приказки,опитайте и ще разберете! 
  

  

1 коментар:

tillia каза...

Ох, май първо ще почна от сосчето!:)
А салатката си я бива! Бързо ще стане и ми харесва това, че наистина може да се оползотворят и чушки, които по-трудно биха се опекли. Чудесна идея!
Поздрави и хубава нова седмица!