вторник, 7 август 2012 г.

Грузинска салата с патладжан

  Вкусна салата с мариновани зеленчуци!Може да се приготви от предния ден,а ако остане(в което силно се съмнявам) чудесно се съхранява в хладилник до 2 дни.

Продукти:
2 средни патладжана
2 глави сладък червен лук
зелени и червени пиперки
2-3 домата



 за дресинга:
връзка магданоз
4-5 скилидки чесън
1/2ч.л.сол
1с.л.мед
1/3ч.ч.оцет
1/2ч.ч.олио

  Патладжана се нарязва на шайби с дебелина 0,5 - 1см.Посолява се обилно и се оставя за 30мин. да му излезе горчивия сок.Измива се и се подсушава.Кръгчетата се запържват в незалепващ тиган с минимално количество мазнина.Отцеждат се на хартия.
  Останалите зеленчуци се нарязват на тънко.Магданоза се наситнява,смесва се с пасирания чесън,солта,меда,оцета и олиото.Дресинга се разбърква добре.
  В голяма купа се редят последователно на редове - изстиналия патладжан,лук на полумесеци,полива се от дресинга,чушки,домати,дресинг,патладжан,лук и така,докато свършат продуктите.Най-отгоре салатата се поръсва с останалия дресинг,завива се със свежо фолио и се прибира в хладилник за 2-3часа.
  

                                                                  Добър апетит!

1 коментар:

Maria каза...

Много оригинална и лятна салатка. Харесвам съчетанието от печени зеленчуци и пресни такива.

Ще ми е приятно да се включиш в колекцията рецепти с тиквички и патладжани с тази и други твои рецепти: http://www.mycookingcreations.com/2012/07/e-il-tempo-di-zucchini-e-melanzane-la.html

Поздрави :)